7 helppoa askelta löytää elämänilo

Jos päiväsi tuntuvat harmailta ja tylsiltä, mikään ei innosta etkä löydä mistään iloa, on korkea aika alkaa etsimään elämäniloa. Olisi hyvä aloittaa jo aikaisemmin, sillä ilon puuttuminen elämästä viittaa yleensä masennukseen.

Mistä löytyy elämänilo? Et varmasti löydä sitä sukkalaatikosta, lasten kirjahyllystä, omalta tehtävälistaltasi jääkaapin ovessa etkä sängyn alta. Sieltä viimeisestä paikasta voit löytää ainoastaan villakoiria.

elämänilo

Elämänilo löytyy meidän jokaisen sisältä ja sen löytäminen on 7:n helpon askeleen päässä.

1. Tee itsellesi selväksi, mitä elämänilo ja ilo elämässäsi sinulle merkitsevät.

Voit muistella sitä, millaisista asioista ja aktiviteeteista pidit, kun olit lapsi ja kirjoittaa niistä listan. Voit tehdä listan harrastuksista ja asioista, joissa olet hyvä. Palauta mieleesi, milloin tunsit iloa ja innostusta ja mitä silloin teit. Voit myös fantasioida millaisista asioista mahdollisesti pidät. Toisivatko ne sinulle lisää elämäniloa?

2. Tee päätös.

Päätä, että alat kokeilla listallasi olevia aktiviteetteja. Valitse myös ajankohta, milloin kokeilet jokaista niistä. Päätöksen tekeminen auttaa sinua valmistautumaan kokeiluun, ja jo se itsessään voi lisätä iloa ja innostusta elämääsi.

3. Toimi.

Kokeile jokaista aktiviteettia listallasi kunnes tiedät lisääkö se iloa elämääsi (tai ei). Näin saat itsellesi ”varastoon” tekemisiä, joihin voit turvautua elämänilon lisäämiseksi. Ja voit aina kokeilla jotakin uutta ja laajentaa näin tekemisten valikoimaa.

4. Aikatauluta iloa tuovat aktiviteetit.

Varaa itsellesi aika kalenterista joka päivä. Juuri näin! Varaa päivittäin noin 15-30 minuuttia siihen, että lisäät iloa elämääsi. Jos valitsemiasi aktiviteetteja on enemmän kuin yksi voit toteuttaa niitä eri päivinä.

5. Ole läsnä tekemisessä.

Keskity omaan tekemiseen. Juuri nyt. Tällä hetkellä. Älä mieti menneisyyttä, äläkä murehti tulevaisuutta. Ole nykyhetkessä ja keskity siihen. Tunnustele miltä tekeminen tuntuu ja miten kehosi reagoi siihen. Läsnäolo hetkessä lisää iloa tekemiseesi.

6. Juhli myös pieniä saavutuksia.

Jos odotamme kunnes tulee se iso saavutus, niin siihen voi mennä kauan. Ja kun odotamme sitä mahtava hetkeä, että olemme onnellisia ja innostuneita, tulee tekemisestä yhtäkkiä tylsää ja ilotonta. Samoin voit olla varma, että takapakkiakin tulee. Sen vuoksi juhli silloin, kun olet kokeillut jotakin uutta ja se on lisäännyt iloa elämääsi. Juhli silloin, kun huomaat iloitsevasi ihanasta luonnosta, kivoista ystävistä ja maukkaasta ruuasta. Juhli niistä pienistä saavutuksista, jotta kehitys olisi vieläkin nopeampi.

7. Etsi iloisten ihmisten seuraa.

Iloiset ihmiset nauravat usein. Iloiset ihmiset innostuvat haasteista ja tulevaisuudesta. Iloiset ihmiset eivät valita eivätkä murehdi menneisyyttä. Meillä on taipumus kopioida niiden ihmisten käyttäytymistä joiden seurassa olemme. Mikset siis kopioisi iloisten ihmisten käyttäytymistä?

Oletko valmis aloittamaan vai oletko ehkä jo tottunut pysyvästi tylsään ja ilottomaan elämään?

Minulla on muutama tärkeä kysymys sinulle:

  • Mitä jos elämäsi tarkoitus ei olekaan olla tylsää?
  • Mitä jos elämäsi (meidän kaikkien elämä) on suunniteltu niin, että se olisi iloinen ja hauska, innostava ja jännittävä, täynnä naurua ja elämäniloa?

Ja mitä sitten, että joskus on elämä vaikea ja kohtaat ongelmia? Kysymys on, että pitääkö sinun pysyä siellä loputtomiin. Sillä, jos olet valmis muutoksiin, niin nekin ovat pian historia.

Tee valintasi!

Alatko jo tänään etsiä omaa kadotettua elämäniloasi? Vai päätätkö pysyä siinä zombin-kaltaisessa elämässä, missä jokainen päivä muistuttaa toistaan?

Mitä valitset?

***

Kuva: Jason Chen Unsplash:ista

Lataa itselle ilmainen "Iloisemman elämän työkirja":

ILOISEMMAN ELÄMÄN TYÖKIRJA

Työkirjasta löydät 7 helppoa työkalua onnellisen elämän saavuttamiseksi.

Posted in Hyvinvointi and tagged , , , , , .