12 vinkkiä, miten voit nauttia elämästä halvalla

Muutosvalmentajana olen huomannut, että yhä useampi piiskaa itseänsä sekä töissä että kotona. Koko ajan on kiire eikä mihinkään mielekkääseen ole aikaa. Tuloksena on syvä stressi, uupumus tai jopa masennus. Tuntuuko tutulta? Velvollisuudet vaativat kaiken aikasi. Pitäähän näyttää, että olet työhösi sitoutunut työntekijä tai yrittäjä tai johtaja. Kun sitten ehdit väsyneenä kotiin, alkaa siellä toisenlainen työ vanhempana, rakkaana, siivoojana, finanssikonsulttina ja kaikkena muuna, mitä kotielämä tuo.

Miten voit nauttia elämästä?

Se, että voisit nauttia elämästä, tuntuu täysin utopistiselta ajatukselta.

Jotenkin jopa uskotaan, että elämästä nauttiminen vaatii ison lompakon (tai pankkitilin) täynnä rahaa. Jos rahaa ei ole riittävästi, onneton elämä jatkuu.

Tässä artikkelissa rikon uskomuksen siitä, että onnellisen ja mielekkään elämän nauttimiseksi tarvitaan paljon rahaa. Annan sinulle nimittäin 12 vinkkiä miten voit nauttia elämästä halvalla.

miten voit nauttia elämästä


1. Ota itsellesi aikaa rentoutumiseen

Oikea aika rentoutumiseen on silloin, kun sinulla ei ole aikaa siihen.
Sidney J. Harris

Rentoutuminen muuttaa fyysistä ja tunneperäistä reaktiotamme stressiin. Rentoutuminen auttaa alentamaan myös verenpainetta, parantamaan verenkiertoa ja laskemaan sykettä antaen näin sinulle syvemmän hyvinvoinnin tunteen.

Mitä jos pystyisit joka päivä varaamaan kalenteriisi ajan rentoutumiseen? Vaikka 15 minuuttia?

2. Naura

Tiesitkö, että nauru on mahtava lääke? Nauru stimuloi kehoasi niin, että tunnet olevasi virkistynyt ja täynnä energiaa. Nauru lisää myös hapen ottoa ja vapauttaa endorfiineja (niitä onnen hormoneja). Täytyy muistaa myös, että nauru vähentää stressiä. Lue lisää linkistä ja linkistä.

Mitä voisit tehdä? Lue hauskaa kirjaa tai katso komediaa. Jos ne eivät auta, niin kutsu rakkaasi, lapsesi tai ystäväsi mukaan kutitus-leikkeihin. Se on kyllä varma tapa saada aikaiseksi naurua.

3. Kuuntele musiikkia

Musiikki rentouttaa ja elvyttää kehoa. Musiikki auttaa vähentämään stressiä ja jopa masennusta. Musiikki nostaa mielialaa sekä auttaa toimimaan paremmin vaativissa olosuhteissa. Lue lisää linkistä.

Etsi ainakin 10 laulua, jotka nostavat mielialaasi tai auttavat rentoutumaan, kuuntele niitä päivittäin sen mukaisesti mitä tarvitset.

4. Syleile

Jokainen, joka on pidellyt kädessään meren silottamaa kiveä, tietää että jatkuvalla hyväilyllä on ihmeitä tekevä voima.
Tommy Tabermann

Syleilyllä on todella mahtava voima vaikuttaa hyvinvointimme, se rentouttaa lihaksia, vähentää stressiä ja masennusta sekä nostaa mielialaa ja omanarvontuntoa. Lue lisää linkistä ja linkistä.

Vaikka syleily tuntuu olevan keskiverto suomalaisille aika vieras käsite, voisit kokeilla sitä ihan terapiamielessä. Etsi joko perhejäsen tai hyvä ystävä, jonka kanssa syleileminen ei aiheuttaa liiallisia paineita tai vierastusta ja syleilkää joka päivä muutaman minuutin ajan. Syleilyyn voi sopia myös kissa tai koira tai joku muu pehmeä pörröinen eläin (ei pehmoeläin vaikka sitä onkin ihana syleillä). HUOM! Kaikki eläimet eivät välttämättä ole kovin innoissaan syleilystä. Sen vuoksi aloita hellästi silittäen ja, jos se on hyväksyttävää, niin siirry lempeään syleilyyn. Myös kaksijalkaisilta kannattaa pyytää suostumus ennen syleilyterapian aloittamista.

5. Liiku

Tieteilijät ovat tutkineet liikuntaa ja huomanneet, että liikunta auttaa vähentämään ahdistusta ja masennusta ja jopa nostamaan mielialaa. En puhu tässä vain fitness-harjoittelusta vaan tärkeä on kaikenlainen liikkuminen, onko se sitten tai chi, jooga, polkupyöräily tai tanssi. Lue lisää linkistä.

Liikkuminen ei tarkoita välttämättä liikuntasalille menoa. Jos olet tähän saakka kulkenut töihin julkisilla kulkuneuvoilla tai autolla, voisit kokeilla sen sijaan polkupyörää, Tai voisit jäädä pari pysäkkiä ennen omaa pysäkkiäsi ja kävellä tuon lyhyen matkan kotiin. Voisit käyttää rappusia, töissäkin voisi 45-50 minuutin välein tehdä kevyt taukojumppa (katso suosituksia linkistä).

6. Puhu ystäviesi kanssa

Ystävien kanssa yhdessä olemisella ja heidän kanssa puhumisella on yllättäviä terveyshyötyjä. Ystävien kanssa keskustelu vähentää myös stressiä. Lue lisää linkistä.

Soita tai laita viesti ystävällesi ja kysy, mitä hyvää hänen elämässä on tapahtunut viime aikoina. Näin annat ystävällesi syyn etsiä positiivisia asioita, jotka nostavat hänen mielialaansa. Voit myös huomata miten sinunkin mielialasi nousee, kun kuulet ystäväsi mukavia kuulumisia.

7. Mene luontoon

Kaikessa on kauneutta, mutta kaikki eivät näe sitä.
Konfutse

Luonnossa kävely on yksi ehkä parhaista stressiä vähentävistä aktiviteeteistä. Luonnossa viipyminen vähentää huomattavasti korttisolin tasoa (tämä hormooni on suorassa yhteydessä stressiin). Tutkijat ovat huomanneet, että jopa luonto ikkunan takana auttaa vähentämään stressiä. Luonnossa kävely vähentää myös masennusta, ahdistusta sekä muitakin mielenterveyteen liittyviä sairauksia. Luonto lisää myös luovuutta ja keskittymiskykyä. Lue lisää linkistä.

Etsi sopiva puisto tai metsä työpaikkasi tai kotisi läheltä ja piipahda siellä joka päivä. Ehkä voit piipahtaa, kun olet menossa töihin tai kun olet palaamassa kotiin, ehkä kun olet menossa lounastauolle tai kun olet menossa ruokakauppaan. Jopa lyhyt luonnossa vietetty aika vähentää stressiä.

8. Löydä itsellesi harrastus

Menestyminen ei ole avain onnellisuuteen. Onnellisuus on avain menestymiseen. Jos pidät siitä mitä teet, onnistut varmasti.
Herman Cain

Harrastus pakottaa rentoutumaan, ja se luo eustressin eli positiivisen stressin (sellainen stressi pitää sinut kiinnostuneena elämästäsi). Harrastus auttaa olemaan läsnä luoden näin hyvän olon tunteen. Harrastus tuo myös tyytyväisyyden tunteen kun projekti viedään loppuun asti ja pystyt näkemään tuloksia. Lue lisää linkistä.

Kirjoita ylös kaikki, mistä olet kiinnostunut. Monet harrastukset eivät vaadi rahaa tai sitten se on todella halpaa. Jos pidät lukemisesta, niin kirjastosta voi lainata kirjoja ihan ilmaiseksi. Käsitöitä pystyy tekemään käyttäen raaka-aineena omia tai kirpparilta hankittuja vanhoja vaatteita, koruja, jopa puutavaraa tai muovipusseja. Maalaaminen ja piirtäminen ovat myöskin melkoisen edullisia harrastuksia. Nykyisillä kännyköillä pystyy ottamaan todella hyviä kuvia ja videoita. Geokätköjen etsiminen ja patikointi ovat sopivia niille, jotka pitävät luonnosta (voit lukea uudelleen edellisen vinkin). Kokeile vaihtoehtoja ja valitse omasi.

9. Tee itsellesi toivelista (ja seuraa sitä)

Tiesitkö, että toivelista (engl. Bucket list) antaa elämällesi konkreettisen suunnan? Se auttaa valitsemaan ne aktiviteetit, jotka kiinnostavat sinua ja ovat sinulle tärkeitä. Et kuluta enää aikaa siihen, mistä et ole kiinnostunut tai mikä ei vasta sinun arvomaailmaasi. Toivelista antaa sinulle myös kontrollin tulevaisuudestasi, kun tiedät nyt tarkkaan, mihin olet menossa. Toivelista antaa usein myös tarkoituksen elämääsi sillä pystyt nyt aamusta asti keskittymään juuri siihen, mitä olet toivonut. Yhtäkkiä elämästäsi on tullut merkitsevä ja mielekäs. Lue lisää linkistä.

Aloita oman toivelistan tekeminen. Jos pääsion täysin tyhjä, löydät tästä linkistä enemmän kuin 1000 esimerkkiä – siinä on todellakin riittävästi ideoita, joista pystyy valitsemaan (ja vaikka osa niistä liittyy matkailuun, on siellä paljon sellaisia, joita pystyt tekemään ilmaiseksi tai halvalla). Millaiset aktiviteetit kuuluvat sinun toivelistaasi?

10. Kokeile jotain uutta

Mikään ei ole ajanhukkaa, kunhan hyödynnät kokemustasi viisaasti.
Auguste Rodin

Myös uusien asioiden kokeileminen on hyväksi terveydellesi. Jos kokeilet jotakin uutta, se rikkoo mukavuusaluesi auttaen lisäämään rohkeutta ja nostamaan itseluottamusta. Uusien asioiden kokeileminen vähentää ikävystymistä ja yksitoikkoisuutta. Uuden kokeileminen pakottaa tekemään hyödyllisiä muutoksia elämässä, vähentää pelkoa ja ahdistusta sekä nostaa tyytyväisyyttä. Lue lisää linkistä.

Kun olet ensin edellisen vinkin mukaan tehnyt toivelistan, niin ala toteuttaa listaamisiasi uusia aktiviteetteja, sellaisia, mitä et ole koskaan kokeillut. Eikä uusien asioiden tarvitse edes olla isoja. Tarvitsetko esimerkkejä? Mene huomenna töihin (tai kotiin) käyttäen toista reittiä tai jopa toista kulkuneuvoa. Kokeile jonkun toisen kulttuurin ruokaa. Kuuntele musiikkia, mitä et yleensä kuuntele. Katso elokuva, minkä tyylistä et ole aikaisemmin katsonut. Ala opiskella uutta kieltä. Kokeile uutta liikuntamuotoa (katso myös vinkki 5). Kokeile uutta harrastusta (katso myös vinkki 8).

11. Pidä päiväkirjaa, johon kokoat ainoastaan hyviä muistoja

Kaikesta, mitä meille tapahtuu, voimme tehdä joko onnemme tai onnettomuutemme.
Benjamin Franklin

Päiväkirjaan kirjoittaminen vie sinut tilaan, missä olet läsnä. Kun olet läsnä, niin et enää tunne menneitä ongelmia, ankeutta ja ahdistusta niin voimakkaana. Yhä enemmän alat keskittymään positiiviseen. Ja mikä parasta, tämä auttaa sinua parantumaan sekä emotionaalisesti että myös psykologisesti. Ja emotionaalisten tukkeutumien poistuminen vähentää stressiä ja ahdistusta. Lue lisää linkistä.

Luo itsellesi päiväkirja tai leikekirja, mihin kirjoitat ja kokoat hyvät muistosi. Ne voivat olla kirjoitusta, ne voivat olla kuvia, ne voivat olla muita muistoja, joita pystyt liittämään oman päiväkirjaasi/leikekirjaasi. Esimerkiksi lempiartistisi konserttilippu, sinulle tärkeän henkilön antama kukka kuivatettuna, artikkeli festivaalista, johon myös osallistuit tms. Ota tavaksi kirjoittaa sinne joka päivä. Ja kun myöhemmin luet päiväkirjaasi/leikekirjaasi huomaat kuinka paljon kivoja asioita on sinun elämääsi kuulunut.

12. Ole kiitollinen siitä mitä sinulla on

Se, että on kiitollinen ja arvostaa elämänsä ihmisiä ja asioita, itse asiassa houkuttaa lisää näitä arvostamiasi asioita elämääsi.
Northrup Christiane

Tutkittu on, että kiitollisuus helpottaa stressiä, vähentää masennusta, lisää hyvinvointia, parantaa mielialaa ja lisää merkittävästi tyytyväisyyttä.

Voit käyttää joko päiväkirjaa/leikekirjaa, jota suosittelin ottamaan käyttöön edellisessä vinkissäni, tai voit ottaa käyttöön kiitollisuuspäiväkirjan ihan erikseen. Kirjoita siihen joka päivä ainakin 3 asiaa, mistä olit sinä päivänä kiitollinen. Parempi jos kirjoitat 5 asiaa, vielä parempi jos kirjoitat joka päivä 10 asiaa.

***

Kuva: Guillaume Bolduc Unsplash:ista

Milloin viimeksi heräsit aamulla innostuneena siitä, että...

  • ...hallitset elämääsi?
  • ...olet täynnä energiaa?
  • ...nukuit hyvin?
  • ...uusi työpäivä alkaa?
  • ...sait unissasi mahtavan idean?
  • ...koko elämäsi tuntuu sujuvan?

Tule mukaan maksuttomaan kiitollisuushaasteeseen ja lisää stressaantuneeseen elämääsi valoa. Ei ainoastaan valoa tunnelin päähän, vaan tuoden loistoa ja kirkkautta jokaiseen päivään.

Tule! Pääset mukaan MAKSUTTOMAAN seitsemän päivän kiitollisuuden haasteeseen tästä linkistä!

Posted in Hyvinvointi and tagged , , , , , , , .