Kiitollisuus – stressittömän elämän tärkeä ainesosa

Elämä on simppeliä: jos keskityt johonkin, niin se alkaa dominoida elämässäsi. Jos keskityt virheisiisi ja ongelmiisi, niin alat löytää yhä enemmän juttuja, jotka eivät toimi niin kuin pitäisi. Jos keskityt siihen, mikä on hyvin elämässäsi, alat löytää yhä enemmän asioita, jotka toimivat, ja pystyt niitä kopioimaan myös muihin elämänalueisiin. Tämä on se kiitollisuus, josta on alettu puhua yhä enemmän ja enemmän. 

Mihin me keskitymme?

Kiitollisuus perustuu aivojemme toiminnan yhteen erikoisuuteen. Mitä enemmän teet tiettyä juttua (onko se sitten päässä laskeminen, virkkaaminen, kalastaminen tai vaikkapa kiitollisuuden harjoittaminen), sitä vahvemmaksi kehittyy aivoissa se tietty yhteys hermojen välillä. Ja mitä vahvemmaksi se kytkös kehittyy, sitä enemmän automaattiseksi toiminta muuttuu (voit lukea lisää tottumuksien ja tapojen kehittämisestä tästä artikkelista).

Hyvin usein keskitymme siihen, missä emme ole hyviä. Siihen, missä osaaminen on heikkoa tai jopa olematonta. Tällöin painotamme aina heikon linkin etsimistä. Oikeastaan keskitymme silloin siihen, missä olemme huonompia ja heikompia kuin joku toinen (naapuri, koulukaveri, sukulainen, työkaveri tai joku tunnettu henkilö). Tutkimukset ovat osoittaneet, että sellainen vertailu nostaa loppuunpalamisen riskiä.

Kun etsimme niitä juttuja, joissa emme ole hyviä, niin lopulta keskitymme ainoastaan siihen... Keskitymme ainoastaan negatiiviseen. Ja sellaisesta ajattelutavasta tule jokapäiväistä. Alamme nähdä virheitä ja puutteita – emme ainoastaan itsessämme vaan ihan kaikessa. Mikään ei ole enää hyvä. Mikään ei kelpaa enää. Jos jäät ainoastaan virheiden ja heikkouksien etsimiseen (missä puuttuu aktiivinen ratkaisujen etsintä ja sen jälkeen myös toiminta), niin se vaikuttaa vahvasti stressitason nousuun.  

kiitollisuus

Mitä jos keskittyisit siihen, mikä elämässäsi on hyvin? Siihen, mitä osaat. Siihen, missä olet onnistunut. Siihen, millaisia kokemuksia olet saanut.

Mitä jos olisit kiitollinen kaikesta siitä?

Niin, se kiitollisuus... Mitä hyötyä on kiitollisuudesta?

Kiitollisuus on aihe, jota on perusteellisesti tieteellisesti tutkittu. Tutkimustuloksien mukaan kiitollisuus

 1. lisää hyvinvointia
 2. vahvistaa perhe- ja ystävyyssuhteita 
 3. laajentaa tietoisuutta
 4. mahdollistaa joustavan ja luovan ajattelun
 5. helpottaa stressiä 
 6. parantaa mielialaa
 7. lisää selviytymiskykyä 
 8. lisää tyytyväisyyttä elämään 
 9. lisää positiivisten muistojen saavutettavuutta
 10. lisää rauhallisuuden ja levon tunnetta 
 11. auttaa luopumaan päihteiden käytöstä 
 12. vähentää masennusta 
 13. nostaa kroonisesti sairaiden elämänlaatua 
 14. parantaa merkitsevästi mielenterveyttä.

Aika kattava hyötylista, vai mitä?

Olisitko sinäkin valmis muuttamaan elämääsi iloisemmaksi ja lisäämään hyvinvointia tuomalla kiitollisuuden jokapäiväiseen elämään?

Kiitollisuus antaa merkityksen menneisyydellemme, tuo rauhan nykyhetkeen ja luo visioita huomiselle. Melody Beattie

Miten pystyt lisäämään kiitollisuutta elämääsi?

Onneksi kiitollisuuden harjoittaminen ei vaadi mitään erikoista. Tarvitset vain paperia, kynän ja muutaman minuutin aikaasi.

 1. Voit kirjoittaa illalla ennen nukkumaan menoa paperille kaiken sen, mistä olit kiitollinen sinä päivänä. Ehkä opit jotakin uutta, onnistuit jossakin, tapasit ystävän, tai ehkä ventovieras hymyili sinulle kadulla.
 2. Voit kirjoittaa listan kaikista taidoista ja kyvyistä, joita sinulla on.
 3. Voit kirjoittaa listan kaikista ihmisistä, jotka ovat sinua auttaneet viimeisen viikon, kuukauden tai vuoden aikana.
 4. Voit kirjoittaa listan kaikista elokuvista, joiden katsomisen jälkeen on sinulla hyvä olo.
 5. Voit kirjoittaa listan kaikista vaikeuksista, joista luovit ulos vahvempana kuin olit sitä ennen.

On paljon erilaisia listoja kiitollisuuden aiheista, joita pystyisit kirjoittamaan. Ja jos pääsi on ideoista tyhjä, voit tulla mukaan maksuttomaan seitsemän päivän kiitollisuushaasteeseen. Sinulla on mahdollisuus juhlia niiden seitsemän päivän aikana asioita, joista olet kiitollinen, vastaten päivän teemaan! 

Milloin viimeksi heräsit aamulla innostuneena siitä, että...

 • ...hallitset elämääsi?
 • ...olet täynnä energiaa?
 • ...nukuit hyvin?
 • ...uusi työpäivä alkaa?
 • ...sait unissasi mahtavan idean?
 • ...koko elämäsi tuntuu sujuvan?

Tule mukaan maksuttomaan kiitollisuushaasteeseen ja lisää stressaantuneeseen elämääsi valoa. Ei ainoastaan valoa tunnelin päähän, vaan tuoden loistoa ja kirkkautta jokaiseen päivään.

Tule! Pääset mukaan MAKSUTTOMAAN seitsemän päivän kiitollisuuden haasteeseen tästä linkistä!

Kuva: Steve Halama Unsplash:ista

Posted in Hyvinvointi and tagged , , , , , , , , , .