Miten tehdä tapojen muuttaminen helpommaksi?

Voisi luulla, että jos huomaat jonkin tottumuksen tai tavan olevan haitallinen vaikkapa omalle terveydelle, niin luovut siitä. Samoin voisi luulla, että jos olet jo ollut loppuunpalamisen tilassa, niin tulevaisuudessa olisit erityisen varovainen sen asian suhteen. Tapojen muuttaminen ei ole kuitenkaan niin helppoa.

Kerron tässä yhden tarinan...

Oli kerran yksi valmentaja, joka löysi kutsumuksensa syvän masennuksen ja loppuunpalamisen jälkeen. Hän oli löytänyt hyviä työkaluja, joilla pystyi pääsemään eroon masennuksesta ja vahvistumaan mentaalisesti. Valmentaja päätti keskittyä asiakastyössään stressinhallintaan ja oman tien löytämiseen. Työkalupakki kasvoi kuten myös asiakaskunta. Työ oli kiinnostava ja monipuolinen, ja haasteitakin oli riittävästi.

Ja yhtäkkiä valmentaja huomasi olevansa jälleen uupunut. Ei ollut enää voimia mennä töihin, ei palvella asiakkaita, ei vetää koulutuksia tai valmennuksia, ei edes nousta sängystä. Oikeastaan jopa miettiminen oli kivuliasta. Niin hän siellä lillui montaa päivää ennen kuin alkoi miettiä, mistä se kaikki nyt tuli.

Kun hän oli sillä ensimmäisellä matkalla noustessaan syvästä stressistä ylöspäin, hän keskittyi erilaisiin tekniikoihin, menetelmiin ja työkaluihin. Ja opiskellessa niitä tuli käytettyä paljon. Sitten kun elämä alkoi muuttua siedettävämmäksi ja tuli jo tietynlainen rutiini, niin yhtäkkiä kaikki ne unohtuivat. Ja sen mukana myös vanhat tavat toimia hiipivät takaisin jokapäiväiseen elämään. Niiden vanhojen tapojen mukana alkoi uudestaan melkein huomaamaton kierre takaisin syvään stressiin.

Se on minun tarinani siitä, miten aika pian sen ensimmäisen loppuunpalamisen jälkeen tuli myös toinen.

Sellainen on ihmisluonne. Tai oikeastaan tässä ei ole kyse luonteesta vaan aivojemme toiminnasta. 

Jos aloitamme täysin uuden tavan tai tottumuksen (oli se sitten aamujooga tai iltajuoksu tai muuta vastaavaa), niin sitä hermokuviota aivoissamme ei ole vielä rakennettu. Joka ikinen joogasessio (tai juoksu), mitä sinä teet, luo hiuksenhienon yhteyden hermojen väliin. Ja mitä enemmän teet sitä sama toimintaa, sitä vahvemmaksi se yhteys muuttuu... Kunnes se muuttuu niin vahvaksi, että toimintamme siinä muuttuu melkein automaattiseksi. Sellaisten tapojen muuttaminen on todella vaikeaa, sillä tällainen automaattinen toiminta tulee yhä uudestaan ja uudestaan jokapäiväiseen elämäämme. 

Mitä tarvitaan tällaisten tapojen muuttamiseen?

Filosofiatohtori Elliot Berkmanin (Department of Psychology, University of Oregon) mukaan tässä prosessissa on kolme tärkeää tekijää:

1. Vaihtoehtoisen tavan/tottumuksen mahdollisuus

Tämä on yleensä se syy, jonka vuoksi tupakoinnin lopettaminen onnistuu paremmin silloin, kun käyttää nikotiinipurukumia tai inhalaattoria verraten siihen, että käytäisi laastaria. Ja oikeastaan samasta syystä myös paino lisääntyy tupakoinnin lopettamisen jälkeen, sillä tupakointi korvataan yksinkertaisesti syömisellä.

2. Sitoutuminen ja motivaatio

Siitä, kuinka sitoutunut olet muutoksen tekemiseen, riippuu todella paljon. Jos haluat esimerkiksi lopettaa tupakoinnin eikä sinulla ole pakottavaa syytä sen tekemiseen, niin silloin myös tupakkalakkosi on yleensä aika lyhyt. On huomattu, että toisten painostamat muutokset eivät ole pysyviä. Muutokseen tarvitaan sisäistä pakkoa.

3. Mentaalinen ja fyysinen kyky muuttaa tottumusta

Kuten aikaisemmin kerroin, mitä pitkäaikaisempi tapa tai tottumus on, sitä vaikeampi sitä on muuttaa. Ja syy siihen on simppeli: se tapa on vaan juurtunut hermostoon, se on jo automaattinen, eikä sitä pysty enää niin helposti muuttamaan.

Tietysti on myös äärimmäisiä tapauksia, jolloin tapojen muuttaminen onnistuu melkein välittömästi. Näin pystyt luopumaan hetkessä lempiherkuista, jos on vaara, että ne tappaa sinut (esim. allergia tm. sentapainen kohtaus). Myös vakavien sairauksien ja tapaturmien jälkeen tehty elämäntapamuutos on usein pysyvä.

Kun kerrotaan tapojen muuttamisesta, niin usein sanotaan, että 21 päivää riittää uuden tavan tai tottumuksen luomiseen tai vanhan poistamiseen. Se 21 päivää tulee Maxwell Maltzin kirjasta "Psycho-Cybernetics". Kirjassa plastiikkakirurgi Maltz on kertonut omista kokemuksistaan, joissa hänen asiakkaansa ovat tottuneet uusiin kasvoihinsa noin 21 päivässä. Hän huomasi myös, että hänelläkin meni saman verran aikaa tottua uuteen tapaan toimia.

Ovatko ne 21 päivää todellakin riittävät uuden tottumuksen syntymiseksi?

Phillippa Lally (University College London) teki tiiminsä kanssa tutkimuksen siitä, kuinka montaa päivää tarvitaan tottumuksen syntymiseksi. Kuten tuloksista selvisi, niin keskimäärin menee 66 päivää siihen, että tietystä tavasta toimia tulisi tottumus (kokonaisuudessa jäivät tulokset 18 ja 254 päivän väliin). 

Mitä pystyt tekemään tottumuksen luomiseksi tai muuttamiseksi?

1. Anna itsellesi aikaa, että uusi tottumus syntyisi. Joskus se voi tapahtua nopeammin. Joskus menee enemmän aikaa. Älä kiiruhda. Äläkä tuomitse itseäsi. Kuten tutkimustulos osoitti, siihen voi mennä jopa 8–9 kuukautta.

2. Jos olet lopettamassa (haitallista) tottumusta/tapaa, etsi vähemmän haitallinen vaihtoehtoinen toiminta, jonka kautta pystyisit sen lopettamaan helpommin (kuten tupakoinnin lopettamisessa nikotiinipurukumi tai -inhalaattori).

3. Nosta motivaatiotasi, jotta tapojen muuttaminen olisi helpompaa.

4. Palkitse itseäsi kaikista pienistä voitoista, mitä olet saavuttanut tottumuksesi muuttamisessa.

Ja ota huomioon, että elämäntilanteen muuttuessa ja stressin lisääntyessä voi vanha jo poistettu tottumus tulla takaisin tai uusi hävitä päivärytmistäsi!

Eli mikä oli se virhe, jonka tein? En vain keskittynyt niihin uusiin terveellisiin tapoihin riittävän pitkään. Ja silloin kun luulin, että jeesssss, nyt kaikki toimii, niin tuli lisää stressiä ja väsymystä... Ja myös ne vanhat haitalliset tottumukset palasivat ohjaten minua vieläkin nopeammin stressin syöksykierteeseen.

Onneksi olen ottanut siitä opiksi ja pystyn nyt sinullekin tarjoamaan toimivan järjestelmän siihen, miten pystyt vähentämään stressitasoasi ja lisäämään elämääsi jaksamista, iloa ja onnea – eli saavuttamaan sopivan tasapainon elämääsi. Tämä ohjelma ei keskity vain stressin poistamiseen, vaan siinä keskitytään myös stressittömän elämän ylläpitoon. Se on usein juttu, joka unohdetaan, kun aletaan juhlia stressistä eroon pääsemistä. 

Oletko valmis vähentämään stressiäsi ja löytämään tasapainoa elämääsi?

Posted in Hyvinvointi and tagged , , , .